Buďte vítáni na mém blogu o všem, co se mi líbí, co mám ráda, co sbírám, co sháním, co mám nového, co plánuji ...

23. 4. 2010

Z historie proužkovaného nádobí...



Zakladatel společnosti Thomas Goodwin Green se narodil roku 1822 v Bostnu – později se rodila přestěhovala do Londýna. V roce 1862 se oženil s Mary Tenniel. Během líbánek se Thomas seznámil s panem Henry Wilemanem, který měl malou hrnčířskou dílnu v kostele Gresley, který byl postaven v roce 1790. Pan Wileman se chystal do důchodu… Thomas se rozhodl stát hrnčířem a od pana Wileman hrnčířství v roce 1864 koupil.
V následujících pěti letech se Thomas zdokonaloval v hrnčířském umění – byla to pro rodinu velice těžká doba – obchodu se nedařilo a rodina se rozrostla o několik dětí. Postupně se začalo rodině i dílně dařit lépe a k dílně byl přistaven domek majitele.
Postupně Thomas zjišťoval, že na všechno sám nestačí – potřeboval pomoc se správou firmy a obchodem – proto část firmy prodaj a získal tak společníka Henry Williama Kinga. Od té doby se firma dědila z otce na syna až do roku 1964.
V roce 1871 propadlo Thomas Green kouzlu bílé keramiky. Jeho nejstarší syn Stanley už se v té době zapojil do firmy a byl pověřen výstavbou nové továrny v blízkosti té původní a postupem čase se stav vedoucím pracovníkem.
V roce 1902 Thomas zemřel a firmu převzal Henry King a Roger Green. Roku 1903 postihl dílny obrovský požár. Dílny postupně přecházela z otců na syny a byla i několikrát prodána. Prošla několika krizemi. Přečkala obě války i hladomor. Měla několikrát na kahánku a vždy se jako zázrakem oklepala. V roce 2001 firmu odkoupila konkurenční společnost, která šla už roku 2004 do dobrovolné likvidace. Ale pak dílnu odkoupila společnost The table top company a začalo se pro změnu blýskat na lepší časy. Pomohla velká finanční injekce, díky které se pořídila nová moderní pec a super moderní laserem řízený stroj, který byl pojmenován Goodwin a díky kterému se zrodila nová puntíkatá řada nazvaná Domino, která byla představena v roce 2005. Možná definitivní špatnou zprávou je, že poslední majitel továrny – firma The table top company se dostala v červenci 2007 do likvidace a veškeré strojní vybavení bylo rozprodáno – teď už to skutečně vypadá na úplný konec této pohádky…

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zdravíčko, zde můžete připojit Váš komentář